Historie

Café de Minnaar krijgt nieuwe uitbaters

Sinds 1 oktober 2020 zijn wij, Floris en Larissa, de uitbaters van café de Minnaar van de Rozenstraat. Een café met een rijke historie.

We kochten het café nadat de horeca in Nederland voor de eerste keer in lockdown ging, in een poging een corona pandemie te bezweren.

Best een bijzonder moment om deze stap te zetten. Op sociale media zeiden we hier het volgende over:

“Wij hadden zin in nieuwe avonturen toen Anja Wassenaar op ons pad kwam. ‘Ineens’ waren we verliefd en hebben we Café de Minnaar in de Hortusbuurt gekocht. Een café waar we lang gekoesterde dromen waar kunnen maken vanaf 1 oktober 2020.”

Nu? Horen wij u denken.
Ja! Nu, wanneer anders?
Nu is perfect!

Twee weken later werd, op 14 oktober, de tweede Covid’19 lockdown afgekondigd, welke maar liefst 7 maanden duurde. We hebben deze tijd gebruikt om het café en het terras een flinke upgrade te geven. Met respect voor de geschiedenis en de sfeer van het verleden. Daardoor konden we beginnen zoals iedere nieuwe eigenaar van dit café bleek te beginnen: met een frisse nieuwe start!

Stadshistoricus over café de Minnaar

Stadshistoricus Beno Hofman schrijft over de vroegste geschiedenis van Café de Minnaar, als het café 20 jaar bestaat:

De Minnaar mag dan sinds 1996 bestaan, op het adres Kleine Rozenstraat 66 is al veel langer een café gevestigd. Het lijkt er zelfs op dat er in 2016 een jubileum kan worden gevierd: 20 jaar De Minnaar en 130 jaar café! Ook toen was de cafébaas een vrouw.

Ze heette Renske Bart, geboren in de stad in 1847 en er in 1895 overleden. Haar moeder Jeltje Bart-Rijkholt had in het pand een winkel en Renske stond, net als een oudere zus, aanvankelijk in het bevolkingsregister ingeschreven als ‘naaister’.

Nadat moeder Jeltje in 1885 is overleden, verandert er wat. Bij de volgende volkstelling – van 1890 – staat Renske ineens genoteerd als hoofdbewoonster, met als beroep ‘tapster’. Na het overlijden van Renske Bart, wordt het café gerund door Jochem Wolthekker en daarna door diens weduwe Grietje Wolthekker-Angerman. De jongere zus Henderika Angerman en haar in Leeuwarden geboren man Hendrik Dijkstra hebben er van 1917 tot 1923 zelfs een ‘hotel-café-restaurant’.

De volgende eigenaar Geert Otto voegt in 1929 het in 1890 gebouwde winkelpand van nummer 64 toe. Hij laat de boel verbouwen, waarbij nummer 66 wordt verhoogd en vernieuwd en een slijterijgedeelte krijgt. Na zijn zoon Kornelis komt in 1969 J. Woltman en tien jaar later maakt Henk Tamis er Café De Bascule van. Voor ouderen nog een bekende klank, maar opvolger De Minnaar is meer dan dat. Dat is in de stad inmiddels een begrip!

Beno Hofman

Nieuwblad van het Noorden 11 juni 1929
Nieuwsblad van het Noorden 20 oktober 1955

Van de Bascule naar de Minnaar van de Rozenstraat

Café de Minnaar van de Rozenstraat is opgericht in het voorjaar van 1996 door Anja Wassenaar. Zij schrijft hierover in het voorjaar van 1996:

Ik werkte in het net geopende Muziekcafé Koekkoek in de Peperstraat, het leek mij ‘wel leuk’ om een eigen café te beginnen. (toen dacht ik nog voor een jaar of drie ofzo, werd iets langer) Pachtbaas Mossel had zo’n 15 cafeetjes in de stad en bood me aan: De Zandloper (die een paar maanden later ontplofte), de Waterloobar en De Bascule. Het werd De Bascule, natuurlijk! Het terras, de leuke buurt, het plantsoen, Noorderzon het waren allemaal plussen. Luuk Verpaalen (die het eerste half jaar betrokken was) en ik moesten nog even Mossel overtuigen dat we toch echt de naam moesten veranderen, in één van onze brainstorms over wat een cafe moest zijn bedacht ik ‘De Minnaar’ (ik was naar een op zoek, of had er net eentje dat weet ik niet meer) en Luuk bedacht dat er ‘van de Rozenstraat’ achter moest.

En dus geschiedde, na een behoorlijke verbouwing was op 15 augustus 1996 het grote openingsfeest van Cafe De Minnaar van de Rozenstraat.

 Anja Wassenaar

Anja Wassenaar eigenaar café de Minnaar tot 2020
Loading...